Miten yhdistynyt kuningaskunta on? Pohjois-Irlannin pöytäkirja ja Nicola Sturgeonin ero

Yhdistynyt Kuningaskunta on tällä hetkellä poliittisessa myllerryksessä, mikä lisää jo valmiiksi vaikeaa taloustilannetta (Coface ennustaa maan BKT:n supistuvan 1 % vuonna 2023).

Yllättävä ero

Skotlannin pääministerin äskettäinen yllättävä eroilmoitus tuli sen jälkeen, kun Ison-Britannian pääministerin oli johtanut keskusteluja Pohjois-Irlannin pöytäkirjan tulevaisuudesta. Kyseessä on kauppasopimus, jonka ansiosta Pohjois-Irlanti pysyy nykyisellään osana Euroopan unionin sisämarkkinoita.

Pohjois-Irlannin pöytäkirjaan liittyvät jännitteet olivat jo johtaneet Pohjois-Irlannin parlamenttivaaleihin toukokuussa 2022, kun demokraattiseen unionistipuolueeseen (DUP) kuuluva pääministeri Paul Givan oli eronnut vastalauseena. Vaalien tuloksena Irlannin yhdistymistä kannattava vasemmistopuolue Sinn Féin nousi Pohjois-Irlannin suurimmaksi puolueeksi. Siitä lähtien DUP on boikotoinut Pohjois-Irlannin kansalliskokousta ja rampauttanut Pohjois-Irlannin itsehallinnon.

Ison-Britannian pääministeri Rishi Sunak on nostanut Pohjois-Irlannin pöytäkirjaa koskevan ongelman ratkaisun poliittisen asialistansa kärkeen, kuten hänen äskettäinen matkansa Pohjois-Irlantiin osoittaa.

Skotlannissa itsenäisyyttä kannattava pääministeri Nicola Sturgeon (Skotlannin kansallispuolue, SNP) on joutunut viime kuukausina huomattavan poliittisen paineen kohteeksi erityisesti sen jälkeen, kun Yhdistyneen kuningaskunnan korkein oikeus päätti, ettei kansanäänestys Skotlannin itsenäisyydestä kuulu Skotlannin parlamentin toimivaltaan, joten se edellyttäisi sopimusta Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentin kanssa. Tämä paine, joka yhdistyi muihin poliittisiin vaikeuksiin, johti hänen eropäätökseensä. Sturgeonin seuraaja valitaan sisäisissä vaaleissa maaliskuussa 2023.

Poliittinen epävarmuus voi lopulta osoittautua eduksi kuningaskunnan yhtenäisyydelle

Kansallismielisyys – ajatukset Skotlannin itsenäistymisestä ja Irlannin yhdistymisestä – on lisääntynyt Yhdistyneessä kuningaskunnassa Brexitin jälkeen, mutta mielipidetutkimukset osoittavat, että Skotlanti on edelleen jakautunut asiassa ja Pohjois-Irlanti kannattaa edelleen kuulumista Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. Ilman selkeää enemmistöä kansanäänestykset ovat lyhyellä aikavälillä epätodennäköisiä. Viimeaikaiset tapahtumat voivat edesauttaa tilanteen tasapainottamista ja kansallismielisten suuntausten heikentymistä: uudistettu Pohjois-Irlannin pöytäkirja voi olla hyväksyttävämpi Pohjois-Irlannin kummallekin poliittiselle leirille. SNP:n uusi johtaja voisi helpottaa poliittisen umpikujan purkamista myös Skotlannissa. Tämänhetkiset kärkiehdokkaat Kate Forbes ja Humza Yousaf suhtautuvat itsenäisyyteen maltillisesti eivätkä näytä kannattavan ajatusta todellisesta kansanäänestyksestä.

Ursula von der Leyen ja Rishi Sunak keskustelevat pöytäkirjasta tänään 27. helmikuuta, ja edistymisen uskotaan olevan nopeaa. Asia saatetaankin ratkaista symbolisesti ennen pitkäperjantaita, joka on 7. huhtikuuta. Muutaman kuukauden kuluttua Yhdistynyt kuningaskunta voikin olla yhtenäisempi kuin vuotta aiemmin, mutta riskitöntä tämä ei ole. Kaikkien osapuolten – DUP:n, euroskeptisten konservatiivien ja SNP:n uuden johtajan – onkin tehtävä myönnytyksiä, jotta poliittisia jännitteitä voidaan lieventää kunnolla pitkällä aikavälillä.

Täydennä tietoa maariskianalyysilla