Mitkä kehittyvät markkinat voivat olla huomisen voittajia?

Sen lisäksi, että etelän maat eroavat länsimaista, niillä on myös hyvin erilaiset ja joskus toisistaan poikkeavat strategiset intressit. Mitkä kehittyvät markkinat voivat hyödyntää maailman talouselämässä tapahtuvia muutoksia?

Cofacen pääskenaario tälle vuodelle on maailmantalouden pitkittynyt pehmeä lasku (+2,3 % vuoden 2023 +2,6 %:n jälkeen). Vaikka geopoliittiset riskit (Punainenmeri, Lähi-itä) voivat häiritä maailmanlaajuisia toimitusketjuja, eivätkä inflaatiopaineet ole vain kaukainen muisto kehittyneille talouksille ja yrityksille, maailmanlaajuisen kasvun pitäisi pysyä yli 2 prosentissa. "Tämä on enemmän kuin koskaan kehittyvien markkinoiden ansiota," korostaa Bruno de MOURA FERNANDES, Cofacen Head of Macroeconomic Research.

Haastavat länsimaiset arvot, Kiinan ja Yhdysvaltojen väliset ristiriidat: muuttuvassa maailmassa kehittyvät markkinat voivat hyötyä siitä, että ne antavat Kiinalle, Yhdysvalloille tai muille alueellisille suurvalloille etuja tai mahdollisuuksia.

Yli 70 prosenttia maailman kasvusta tulee kehittyviltä markkinoilta.

Kehittyvät markkinat ovat maailmantalouden tärkeimmät veturit vuonna 2024.

"Yhdysvaltojen kasvun hidastuessa ja euroalueen kasvun jatkuessa heikkona kehittyvät markkinat ovat maailmantalouden tärkeimmät veturit vuonna 2024. Kehittyvien markkinoiden osuuden odotetaan olevan 1,7 prosenttia maailman BKT:n 2,3 prosentin kasvusta. Kaiken kaikkiaan yli 70 prosenttia maailman kasvusta tulee kehittyviltä markkinoilta, mikä on korkein taso sitten vuoden 2013. Tämä moninapainen, keskinäisriippuvainen, ristiriitainen ja näennäisesti epäjärjestyksessä oleva maailmantalous avaa kehittyville markkinoille monia mahdollisuuksia", Bruno de MOURA FERNANDES analysoi.

Click to watch Bruno de Moura Fernandes' interview

Geopoliittisten liittoutumien, alueellisten kauppasopimusten syntymisen ja - viime aikoina - paikallisten valuuttojen käytön kansainvälisessä kaupassa: Millä kehittyvillä markkinoilla on taitoja, resursseja ja tehokkaita strategioita, joiden avulla ne voivat olla huomisen maailman suuria voittajia? Ekonomistimme Bruno de Moura Fernandes antaa vastauksia tällä videolla.

Haluatko mennä syvemmälle? Tutustu neljän talousasiantuntijamme keskusteluun Emerging economies: risks and opportunities.

Kirjoittajat ja asiantuntijat