Maataloushyödykkeisiin kohdistuu kova paine

Maailmanlaajuiset talousnäkymät ovat edelleen epävarmat ja tiiviisti sidoksissa inflaatiokehitykseen ja keskuspankkien rahapoliittisiin päätöksiin, ja maataloushyödykkeisiin liittyvät huolemme vahvistuivat vuoden 2023 toisella neljänneksellä.

Ruoan hinta pysyy korkealla

 

Korkeat tuotantokustannukset, kauppaan liittyvät jännitteet ja sääriskien lisääntyminen rasittavat maailman maataloustuotantoa tulevina kuukausina.

Elintarvikkeiden hinnat ovat laskeneet vuoden 2022 puolivälistä lähtien, mutta historiallisesti tarkasteltuina ne ovat edelleen korkeat (kaavio 1). Useat maat Intian johdolla ovat ilmoittaneet pitävänsä vuoden jälkipuoliskolla voimassa elintarvikkeiden vientirajoitukset, jotka otettiin käyttöön lähes vuosi sitten korkeiden hintojen vuoksi. Nämä toimet rajoittavat edelleen kansainvälistä kauppaa aikana, jolloin viljavarastot ovat hyvin keskittyneet. Esimerkiksi Kiinan hallussa on tällä hetkellä yli 50 % maailman vehnävarastoista (kaavio 2).

Maataloushyödykkeet pysyvät geopoliittisen pelin keskiössä.

 Viljatoimitukset ovat keskeinen osa Vladimir Putinin väkivaltaista strategiaa, ja tämän vipuvarren, joka on virallistettu luomalla viljakäytävä Mustallemerelle, on määrä kestää yhtä kauan kuin konflikti. Sopimus on hyvin hauras, sillä sitä jatketaan vain kaksi kuukautta kerrallaan, ja se vahvistaa paineen, joka kohdistuu viljan maailmanlaajuisiin toimitusketjuihin keskipitkällä aikavälillä.

Myös ilmasto- ja sääpoikkeamien yleistyminen lisää maataloushyödykkeiden hintojen epävakautta.

Pohjoisella pallonpuoliskolla nykyiset ennenaikaiset ja voimakkaat hellejaksot ja huomattava vesivaje vaikuttavat viljasatoihin (vehnä, maissi) koko loppuvuoden ajan. Lisäksi El Niño -ilmiön lähes varma (> 90 %) vaikutus vuoden 2023 kolmannesta neljänneksestä alkaen lisää nykyisiä jännitteitä. Se tarkoittaa tavanomaista lämpimämpää ja kuivempaa säätä Tyynenmeren alueella ja pahentaa ilmastonmuutoksen perusvaikutuksia. Konkreettisesti tämä vaikuttaa useiden maataloushyödykkeiden (sokeri, palmuöljy, vilja) tuotantoon vuoden 2023 lopusta alkaen.

Tätä taustaa vasten maataloushyödykkeiden, kuten sokerin, vehnän, maissin ja kaakaon, hinnat ovat jo nousussa. Sokeri on hyvä tulevien suuntausten indikaattori, sillä siinä yhdistyvät kaikki nykyiset riskit: suuret tuottajat rajoittavat sen vientiä, ja Brent-raakaöljyn hinta lisää sokerin kysyntää bioetanolin valmistuksessa. Lisäksi sääennusteet lisäävät epävarmuutta, joka liittyy maailman suurimpien tuottajien (Brasilia, Intia ja EU) tuotantotasoon vuonna 2023.

Täydennä tietoa maariskianalyysilla

India

 

B B